Jadłospis dla niemowlaka

niemowlak-jedzenie

Chciałabyś sama przyrządzać pyszne i zdrowe dania dla Twojego maluszka ale nie wiesz jak się do tego zabrać ? Nie martw się pomogę Ci właściwie dobierać produkty tak aby Twój niemowlak rozwijał się zdrowo.

 

Kupując Jadłospis maluszka otrzymasz przepisy na pyszne i zdrowe dania dostosowane do wieku dziecka, otrzymasz informacje jak prawidłowo rozszerzać dietę o nowe produkty w zależności od sposoby karmienia. Dowiesz się jak powinien wyglądać prawidłowy jadłospis niemowlaka oraz otrzymasz odpowiedź na najczęstsze pytania które nurtują mamy:

  • od kiedy podajemy dziecku mleko krowie?

  • co niemowlę może pic, a czego nie?

  • od czego zacząć rozszerzanie diety, aby dziecko zaakceptowało nowe smaki?

  • jakie produkty są najsilniejszymi alergenami?

  • jakie są zasady żywienia przeziębionego dziecka?

  • jakie pokarmy powinno się podawać przy biegunce, a jakie przy zaparciu?

 

Jadłospis maluszka jest układany dla niemowlaków czyli dzieci karmionych naturalnie od 6 miesiąca do roku, karmionych sztucznie od 5 miesiąca do roku.

Kupując jadłospis otrzymujesz przepisy na właściwy jeden miesiąc żywienia Twojego maluszka.

 

Zamów już dziś za 29 zł

 



Schemat żywienia niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym

schemat karmienia niemowląt butelką niemowlak-mleko modyfikowane

Wiek dziecka w miesiącach

Mleko

Żywność uzupełniająca

1

Mleko początkowe –  7 x 90-110 ml

 

2

Mleko początkowe – 6 x 110-130 ml

 

3

Mleko początkowe – 6 x 130 ml

 

4

Mleko początkowe – 6 x 150 ml

 

5

Mleko początkowe – 4 x 180 ml

Zupa - 1 x dziennie – 180 ml

w postaci przecieru jarzynowego

składnikiem tłuszczowym zupy może być masło oliwa z oliwek

6

Mleko początkowe – 4 x 180 ml ewentualnie z dodatkiem kleiku bezglutenowego

Zupa - 1 x dziennie – 180 ml

w postaci przecieru jarzynowego z dodatkiem kleiku glutenowego (2-3 g kaszy manny na 100 ml)

Mięso

10 g gotowanego mięsa bez wywaru jako dodatek do zupy

Ryby

10 g ugotowanej ryby (1 – 2 razy w tygodniu) jako dodatek do zupy

Sok i owoce

Przecier owocowy lub sok przecierowy – maksymalnie 150 g

7

Mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (2-3 g na 100 ml) – 1 x 180 ml

Mleko następne z dodatkiem kleiku bezglutenowego (2-3 g na 100 ml) – 1x 180 ml

Zupa – 1 x dziennie 200 ml

Przecier jarzynowy z dodatkami:

- ½ żółtka (co drugi dzień)

- mięso – 10 g

- ryba (1-2 razy w tygodniu)

Kaszki

kaszka na mleku następnym  lub deser mleczno-owocowy – 1 x 150 g

Sok i owoce

Przecier owocowy lub sok – maksymalnie 150 g

8

Mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej (6 g na 100 ml) – 1 x 180 ml

Mleko następne z dodatkiem kleiku bezglutenowego (6 g na 100 ml) – 2 x 180 ml

Zupa – 1 x dziennie 200 ml

Przecier jarzynowy z dodatkami:

- ½ żółtka (co drugi dzień)

- mięso – 15 g

- ryba (1-2 razy w tygodniu)

Kaszki

kaszka na mleku następnym  lub deser mleczno-owocowy – 1 x

Sok i owoce

Przecier owocowy lub sok – maksymalnie 150 g

9

Mleko następne z dodatkiem kaszki zbożowej glutenowej – 1 x 200 ml

Mleko następne z dodatkiem kaszki bezglutenowej – 1 x 200 ml

Zupa – 1 x dziennie 200 ml

Przecier jarzynowy z dodatkami:

- ½ żółtka (co drugi dzień)

- mięso – 10-15 g

- ryba (1-2 razy w tygodniu)

Kaszki

Kaszka na mleku następnym 1 x 200 ml

Soki i owoce

Owoce lub kompot lub sok przecierowy – 1 x 150 g

Produkty zbożowe

biszkopt

10

Posiłki mleczne na bazie mleka następnego z dodatkiem produktów zbożowych

Produkty zbożowe – jako dodatek do mleka następnego

kaszki mleczne, glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki

Zupy

zupa jarzynowa z kaszą glutenową – 1 x

Drugie danie

jarzynka z gotowanym mięsem (15-20g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) i ½ żółtka z ziemniakiem lub ryżem

Sok i owoce

przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok przecierowy – maksymalnie 150 g

11-12

Posiłki mleczne na bazie mleka następnego z dodatkiem produktów zbożowych

Produkty zbożowe – jako dodatek do mleka następnego

kaszki mleczne, glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki

Zupy

zupa jarzynowa z kaszą glutenową – 1 x

Drugie danie

jarzynka z gotowanym mięsem (15-20g) lub rybą (1-2 razy w tygodniu) i całe jajko (3-4 razy w tygodniu) z ziemniakiem lub ryżem

Sok i owoce

przecier owocowy lub owoce lub kompot lub sok przecierowy – maksymalnie 150 g

Produkty mleczne

twarożek, kefir, jogurt (niesłodzone) – kilka razy w  tygodniu



Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią

żywienie niemowląt karmionych piersią niemowlak-karmienie piersią

Wiek (miesiące)

Rodzaj pożywienia / Żywność uzupełniająca

1-6

Karmienie piersią  na żądanie

Karmienie piersią

Posiłki dodatkowe: w 5- 6 miesiącu

Początkowo (nie wcześniej niż w 5 miesiącu i nie później niż w 6 miesiącu):

  • Stopniowe wprowadzanie niewielkiej ilości glutenu, np. kaszka lub kleik zbożowy glutenowy (1x dziennie, pół łyżeczki, czyli ok. 2-3 g na 100 ml) w przecierze jarzynowym

7-9

Karmienie piersią na żądanie

Posiłki uzupełniające:

  • Zupa jarzynowa lub przecier jarzynowy z gotowanym mięsem lub rybą (1-2 razy w tygodniu) – bez wywaru z kleikiem zbożowym glutenowym i z  ½ żółtka co drugi dzień
  • Kaszka/kleik zbożowy bezglutenowy lub glutenowy
  • Sok owocowy (najlepiej przecierowy) lub przecier owocowy (nie więcej niż 150g)

10

Karmienie piersią na żądanie

Posiłki uzupełniające:

  • Obiad z 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem (rybą 1-2 razy w tygodniu), ½ żółtka do posiłków codziennie
  • Kaszki / kleiki glutenowe i bezglutenowe, niewielkie ilości pieczywa, biszkopty, sucharki;
  • Przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g)

11-12

Karmienie piersią na żądanie

Posiłki uzupełniające:

  • Obiad z 2 dań: zupa jarzynowa z kaszką glutenową + jarzynka z gotowanym mięsem (ryba 1-2 razy w tygodniu), ewentualnie z ziemniakiem lub ryżem i całe jajko (3-4 razy w tygodniu)
  • Produkty zbożowe (kaszki / kleiki glutenowe i bezglutenowe, pieczywo, biszkopty, sucharki) łączone z produktami mlecznymi (np. mleko modyfikowane, twarożek, jogurt, kefir – kilka razy w tygodniu)
  • Przecier lub sok owocowy (nie więcej niż 150 g)



Strona główna